APPOBULGARIA

АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ НА ОБЛЕПИХА В БЪЛГАРИЯ

ОБЛЕПИХА Нова възможност за българският земеделски производител

ДОСТАВКА  И ИЗКУПУВАНЕ

АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ НА ОБЛЕПИХА В БЪЛГАРИЯ предлага ДОГОВОР ЗА ДОСТАВКА НА ОБЛЕПИХА И ИЗКУПУВАНЕТО НА ПРОДУКЦИЯТА от 25 до 40 ГОДИНИ. Поръчки за сертифицирани растения облепиха, от М. А. Лисавенко Сибир. Производителите получават възможност за гарантирано изкупуване на продукцията от 5 лева килограм . Отличен плод за хранителната, фармацевтичната и козметичната индустрия. Уникална комбинация от отлични вкусови характеристики и висок процент биоактивни съставки. Производителите се радват на предимствата на отглеждането на руски сертифицирани сортове облепиха без бодли. ХАРАКТЕРИСТИКИ (поливно отглеждане) – Минимално отглеждане: 5 декара. Договорът за изкупуване на продукцията е от 20 до 40 години. – 140-170 растения на декар. – Първоначална инвестиция: 700€-1000€ декар. – Цена на растенията (едногодишни и двугодишни голи корени, сертифицирани, руски сортове, без бодли)

Висок добив над 3000-9000€ декар.
Производителност средно 1,8 тона декар до 3,5 тона всяка година. – Промишлената продажна цена (Продажна цена за производителя) за групата производители на АСОЦИАЦИЯТА на ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ и ПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ на ОБЛЕПИХА в БЪЛГАРИЯ:
– Уникален плод, отличен вкус, тегло 1g приблизително и размер 1,5 cm, BRIX: 12-14 Киселинност: 1,2 – 1,4
– Ранно производство и механизирано прибиране на продукцията (15.06 – 10.08) (Първато производство на облепиха в света на пресен плод ).
– Ръководство за отглеждане за български почви и климатични условия.
– Много ниски производствени разходи поради липсата на бодли.
– Устойчивост на екстремни температури (-40°C до 40°C)

Обща информация

Латинско наименование: Hippophae rhamnoides L. Семейство: Elaeagnaceae Произход: Родом е от северозападна Европа, през централна Азия до планините Алтай до западен и северен Китай и северните Хималаи. Историческа употреба: Използва се в древна Гърция като фураж за коне за насърчаване на наддаването на тегло и лъскава козина. Всъщност общото латинско наименование „Hippophae“ буквално се превежда като „лъскав кон“. Облепихата е била използвана от векове в Европа и Азия като храна.

Функционални храни Сокът от облепиха е често срещана напитка в много части на Азия и Европа. Сокът е с високо съдържание на протеини, витамини С и Е и органични киселини. Листата, пресни или изсушени, могат да бъдат използвани за чай. Листата, младите клони и плодовата каша могат да се използват като фураж за животни.


Медицинска употреба Маслото от облепиха се ползва за кожна терапия, включително слънчеви, топлинни, химически и радиационни изгаряния, екзема и лошо зарастващи рани. Руските космонавти са използвали крем от облепиха за защита от космическата радиация. Маслото от плода на морски зърнастец е богато на витамин Е, каротеноиди, фитостероли и незаменими мастни киселини, всички от които имат полезни лечебни свойства за лечение на вътрешни и локални заболявания

» КОНСИСТЕНТНО РАСТЯЩ ПАЗАР

» НИСКИ РАЗХОДИ ПО ВРЕМЕ НА ВЕГЕТАЦИЯ

» СИГУРЕН ПАЗАР

» ГАРАНТИРАНА ИЗКУПНА ЦЕНА

 

БОТАНИЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА

Облепихата е широколистен храст, който обикновено варира от 0,5 до 6 м височина. Има естествена склонност да расте силно вегетативно, сгъстявайки се, затова е необходимо да се поддържа правилно. Растенията издържат на температури до -40 ° C и са устойчиви на суша и засоляване. Облепихата се нуждае от пълна слънчева светлина за добър растеж и не може да понася сенчести условия в близост до по – големи дървета. Клоните са плътни и твърди. Линейните или копиевидно оформени листа, са с дължина 3 до 8 см и широчина по-малка от 7 мм. Те са тъмно сивозелени в горната повърхност и ясно изразено сребристосиви откъм долната си повърхност. Облепихата е двудомна, с отделни мъжки и женски растения. Цветовете излизат преди листата, локализирани са на 2-годишни клонки и се срещат на малки гроздови съцветия в пазвите на листата по цялата дължина на клона. Опрашването на женските съцветия става в средата на май, а разпространението на прашеца от мъжките зависи изцяло от вятъра. Узряването на плодовете настъпва около 100 дни след опрашването. Плодовете на облепихата могат да варират както по форма, така и по цвят, но обикновено са от кълбовидни до яйцевидни, вариращи от жълт до ярко оранжев цвят. Комбинацията от форма и размер на плодовете, заедно с контраста между цвета на плодовете и листата, допринася за декоративната стойност на това растение.

Съдържа над 190 активни съставки

 Витамин А, В1, В2, В6, С, E, K, бета каротeн, желязо, магнезий, манган, бор, сяра, алуминий, силиций, титан, омега-3, 6, 9 мастни киселини, както и рядко срещаната омега-7. Облепихата притежава мощно антиоксидантно действие, бори се със свободните радикали, забавя процесите на стареене и редуцира риска от сърдечно-съдови проблем

Агро технически изисквания

ПОЧВА

Облепихата е адаптирана към голямо разнообразие от почви. За интензивно производство предпочита добре дренирана, глинесто – песъчлива почва. Има умерена поносимост към засоляване РН на почвата между 6-7 е оптимално

НАПОЯВАНЕ

Макар и устойчиви на суша, са необходими минимум 400 мм годишни валежи, за да се осигури добър добив на плодове. Допълнителните валежи през 2006 г. вероятно са допринесли положително както за ранните плодове, така и за увеличения добив. Начин на засаждане

ЗАСАЖДАНЕ

Дизайнът на овощната градина зависи от това дали плодовете ще бъдат събрани механично или ръчно. Типичните овощни градини имат около 120 до 150 растения на декар, с 1 мъжкo на всеки 3-7 женски растения

Асоциацията на производителите и преработвателите на облепиха в България предлага експертна помощ и гарантирана минимална изкупна

Ни уверява нейният председател Теодор Андонов.

„Сибирското злато“ е един от най-мощните антиоксиданти в света.

Облепихата е растение, което има широко приложение във фармацевтичната, хранително-вкусовата, козметичната промишленост. Известно е като „сибирското злато“, тъй като е един от най-мощните антиоксиданти в света. Вирее в различни райони на планетата – Америка, Канада, Китай, дори на планината Еверест. В Гърция се отглежда от 10 години, а в Румъния – над 40 г. Поради климатичните условия растението развива своя максимум и показателите му са най-добри в България и южната ни съседка. За съжаление у нас навлезе отскоро – посочи председателят на Асоциацията на производителите и преработвателите на облепиха (АППО) Теодор Андонов. Той я създава преди 2 години, като организацията работи на кооперативен принцип и в момента има 15 члена-партньори. Те са изградили насаждения в почти цялата страна – Видинско, Врачанско, Плевенско, Петричко, Рупите и др.

УСТАВ НА СДРУЖЕНИЕТО

Сдружението е юридическо лице и осъществява дейността си в съответствие със закона за юридическите леца с нестопанска цел . . .

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
ЦЕЛ НА СДРУЖЕНИЕТО

Защита на правата и икономическите, социалните и професионални интереси на производителите и преработвателите на облепиха . . .

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
УВЕДОМЛЕНИЕ

До министъра и заместник министъра на земеделието, храните и горите. Уважаеми господа министри. С настоящото Ви уведомяваме . . .

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Молба за членство