Облепиха – нова възможност за земеделските стопани

Асоциацията на производителите и преработвателите на облепиха в България предлага експертна помощ и гарантирана минимална изкупна цена – уверява нейният председател Теодор Андонов.

„Сибирското злато“ е един от най-мощните антиоксиданти в света.

Облепихата е растение, което има широко приложение във фармацевтичната, хранително-вкусовата, козметичната промишленост. Известно е като „сибирското злато“, тъй като е един от най-мощните антиоксиданти в света. Вирее в различни райони на планетата – Америка, Канада, Китай, дори на планината Еверест. В Гърция се отглежда от 10 години, а в Румъния – над 40 г. Поради климатичните условия растението развива своя максимум и показателите му са най-добри в България и южната ни съседка. За съжаление у нас навлезе отскоро – посочи председателят на Асоциацията на производителите и преработвателите на облепиха (АППО) Теодор Андонов. Той я създава преди 2 години, като организацията работи на кооперативен принцип и в момента има 15 члена-партньори. Те са изградили насаждения в почти цялата страна – Видинско, Врачанско, Плевенско, Петричко, Рупите и др.
В България растението се среща в диво състояние, като в равнините области е известно като ракитник, а например в Каварненско е наричано морски зърнастец. То е от ботаническата група на върбите и расте близо до реки, водни басейни и дори край блата.

Асоциацията предлага подкрепа за земеделски стопани, които ще отглеждат облепиха у нас – обяснява г-н Андонов. – Предлагаме дългосрочни договори с производители от 20-25 г., които ще се заемат с интензивното отглеждане на „сибирското злато“. В него е заложена гарантирана минимална изкупна цена от 6 лв./кг плод. От облепихата се създават насаждения, чийто експлоатационен срок е над 20-25 г.
Идеята е продукцията да бъде преработвана у нас, като в страната ни има две преработвателни мощности, разположени край градовете Стара Загора и Плевен. Произведените продукти се изнасят в чужбина. От ценното растение се добиват сокове, масло, влага се в йогурт, като особено широко е приложението му в медицината и козметиката. Сокът от облепиха е често срещана напитка в много части на Азия и Европа.

Поради климатичните особености у нас реколтата е сред най-качествените. С изключителни показатели е маслото от облепиха. Борсовата му цена е 35 евро/кг и е търсено в международен мащаб. Лечебните му свойства са големи и се ползва успешно във фармацията.
Ботаническа характеристика и съдържание на активни вещества. Интересното е, че облепихата съдържа над 190 активни съставки. Сред тях са витамини А, В1, В2, В6, С, E, K, бета каротeн, желязо, магнезий, манган, бор, сяра, алуминий, силиций, титан, омега-3, 6, 9 мастни киселини, както и рядко срещаната омега-7. Притежава мощно антиоксидантно действие, бори се със свободните радикали, забавя процесите на стареене и редуцира риска от сърдечно-съдови проблеми.
Облепихата е широколистен храст, който обикновено варира от 0,5 до 6 м височина. Има естествена склонност да расте силно вегетативно, сгъстявайки се, затова е необходимо да се поддържа правилно. Растенията издържат на температури до -40 ° C и са устойчиви на суша и засоляване. Нуждае се от слънчева светлина за добър растеж и не може да понася сенчести условия в близост до по-големи дървета. Клоните са плътни и твърди. Линейните или копиевидно оформени листа, са с дължина 3 до 8 см и широчина по-малка от 7 мм. Те са тъмно сиво зелени в горната повърхност и ясно изразено сребристо сиви откъм долната си повърхност.
Облепихата е двудомна, с отделни мъжки и женски растения. Цветовете излизат преди листата, локализирани са на 2-годишни клонки и се срещат на малки гроздови съцветия в пазвите на листата по цялата дължина на клона. Опрашването на женските съцветия става в средата на май, а разпространението на прашеца от мъжките зависи изцяло от вятъра. Узряването на плодовете настъпва около 100 дни след опрашването. Плодовете могат да варират както по форма, така и по цвят, но обикновено са от кълбовидни до яйцевидни, вариращи от жълт до ярко оранжев цвят. Комбинацията от форма и размер на плодовете, заедно с контраста между цвета на плодовете и листата, допринася за декоративната стойност на това растение.
Агротехнологията за отглеждане на облепиха на Асоциацията. АППО подкрепя стопаните-партньори на всички етапи от производството с експертна помощ. Внася посадъчния материал – едногодишни и двугодишни голи корени, сертифицирани, руски сортове, без бодли. Доставят се със самолет от Сибир, защото транспортирането им с тир, може да ги компрометира. В Русия са известни 65 сорта, от които 30 са сертифицирани. Сред популярните са „Атина“, „Дамовая“, „Алтайская“, “Чаушкая“, като у нас се внася посадъчен материал от широка гама сортове.
Облепихата няма специални изисквания към почвените и климатичните условия, не мръзне, вирее при температури от минус до плюс 40 градуса. То е азотофиксиращо растение, което го прави подходящо за изпълнение на зелените изисквания. За съжаление, не е вписано в изискванията за зелено тороне към европрограмите. Единственото важно условие за отглеждането му е наличие на вода, както и изграждане на поливна система.

Помагаме на производителите с безплатни консултации още от момента на планиране на градината – посочи Теодор Андонов. – Най-подходящото време за засаждане е през април-май, а след това – декември-януари. Първоначална инвестиция: 700 € – 1000 € декар. То се извършва на 3 метра междуредие и на растояние 1,50 м, като на декар влизат 140-170 растения. Схемата на градината се изработва от Асоциацията, както и нейното изграждане, за да се предпазят стопаните от грешки. Заемаме се и с оформянето на редовоте, защото на следващата година се появяват издънки, които се отстраняват професионално, така че насаждението не само да има вид, но и да се обработва машинно.
През есента и при засаждане насаждението трябва да се тори. Използва се сертифицирания от мен тор „Вита Органик“, който е сертифициран като биопродукт от „Серес“ – Германия, като е и регистриран в БАБХ. Съставът му включва пилешки тор и дървесна пепел от печка, които са термично обработени. Предназначен е не само за европейския, но и за американския пазар, защото притежава всички необходими разрешителни. Приема се изключително добре от облепихата и от биологични насаждения – гарантира Теодор Андонов. 
Задължителна агрооперация при отглеждането на уникалния храст е междуредията да се засадят с тревен чим след втората година. Причината е, че кореновата система на облепихата е плитка, а тревната покривка задържа 50% от влагата.
Реколтата е готова около 15 юли. Облепихата достига пълна зрелост след третата година, като до този момент производителят си възвръща инвестициите. От един декар може да се приберат около 2-3 тона плод. Активното плододаване на насаждението е над 20-25 години, което е сериозен период. Прибирането става механизирано, основно с комбайн за малини или за шипки. Това са основните агрооперации, облепихата се отглежда лесно – гарантира г-н Андонов. – Производствените разходи са много ниски, поради липсата на бодли на внасяните сортове. Същевременно от това растение се произвеждат продукти за няколко икономически сектора и е търсено в международен мащаб.

Вестник Агро:

Лилия ЛОЗАНОВА